Windows 7 nie uruchamia się po przerwaniu aktualizacji,błąd 50, pomieszanie liter dysków?

Witam,

Bardzo proszę o pomoc.

Posiadam WINDOWS  7, LAPTOP LENOVO. Niestety w wyniku pośpiesznego wyłączania przerwałam aktualizacje i od tego czasu nie jestem w stanie włączyć Windowsa. Po włączeniu komputera pojawia się niebieski ekran, który potem przechodzi do okna
z możliwością wyboru włączenia systemu normalnie lub  uruchomienia narzędzia naprawy systemu. Po wyborze drugiej opcji wyskakuje komunikat, ze narzędzie pomimo wykonanych kilku prób nie może naprawić komputera/określić przyczyny problemu. Szczegóły diagnostyki i naprawy : Dysk systemowy=\Device\Harddisk1   Katalog Windows = E:\Windows
Pojawia się opcja zaawansowanego odzyskiwania systemu, ale niestety żadna z podanych tam opcji nie jest możliwa. Przywracanie systemu pokazuje kilka punktów (każdy oznaczony jako aktualizacja krytyczna) jednak żaden z nich nie działa (info: narzędzie nie może wyodrębnić pliku z punktu przywracania. Punkt został uszkodzony lub usunięty podczas przywracania).

Nie mam też niestety utworzonej kopii zapasowej.
Nie mam też dysku instalacyjnego do w7 (mam za to jakiś do xp), mam jednak klucz licencyjny na spodzie laptopa, więc jest to oryginał.

1. Polecenie F8  - napraw komputer przenosi mnie do wyżej wymienionego okna, a reszta (tryb awaryjny itd) nie działa.
2. Opcje wypróbowane przeze mnie z wiersza polecenia który zaczyna się nie wiedzieć czemu literą x:
a) scf/scannow  albo sfc /scannow /offbootdir=E:\ /offwindir=E:\windows (wpisałam dysk E, bo na E pokazuje się, że mam windows) z rezultatem zerowym, ponieważ pojawia się informacja: "Istnieje oczekująca naprawa systemu, której ukończenie wymaga ponownego rozruchu. Ponownie uruchom system Windows. Ponownie uruchamiam i ciągle to samo...

b) Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth - wyskakuje info, że nie można wykonać polecenia online
c) chkdsk E:/f /r (sprawdzałam też dyski c i d) - System Windows sprawdził system plików i nie znalazł żadnych problemów.""(...) 0 KB w uszkodzonych sektorach." "Nie można przenieść zarejestrowanych komunikatów do dziennika zdarzeń. Kod błędu: 50."
d) diskpart=
wolumin liczba lit    etykieta          fs     typ     rozmiar       stan          info
wolumin  0        f      dvd-rom       
wolumin  1        c                            ntfs partcyja  200 mb   zdrowy
wolumin  2       e                             ntfs partycja  654 gb    zdrowy
wolumin  3       d      lenovo           ntfs partcyja   28 gb     zdrowy
wolumin  4               lenovo_part   ntfs partycja   14 gb     zdrowy    ukryty          

Dokładnie przepisałam jak to wygląda, bo już sama nie wiem, czy się litery dysków nie pomieszały. nie ma też informacji o rodzaju (a chyba powinno być oznaczone która partycja to system, prawda?) a sama partycyja c ma tylko 200 mb co brzmi dziwnie.
e) bootrec/fixmbr - zakończone pomyślnie.
bootrec/rebuildbcd - pomyślnie przeskanowano. całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji WINDOWS: 0
f) X:\Windows\system32>bcdedit
Menedżer rozruchu systemu Windows
---------------------------------------------
Identyfikator

Witaj vakavaka,

W przypadku komputerów systemem preinstalowanym fabrycznie, zazwyczaj nie jest dołączony nośnik DVD z systemem. Zamiast tego, na dysku znajduje się ukryta partycja Recovery zawierająca fabryczny obraz systemu razem ze sterownikami i oprogramowaniem producenta - w twoim przypadku proces Recovery uruchamia się właśnie przyciskiem OneKey Recovery. Operacja ta w większości przypadków powoduje wykasowanie danych z dysku i przywrócenie fabrycznego obrazu jak świeżo po zakupie komputera.

Jeżeli nie możesz uruchomić komputera w żadnym trybie i jednocześnie żadne opcje naprawy w środowisku odzyskiwania nie pomogły, nie pozostanie nic innego jak zabezpieczenie danych i przywrócenie fabrycznego obrazu systemu.

Aby zgrać dane, uruchom Wiersz polecenia i wpisz komendę notepad. Następnie, kliknij Plik > Otwórz. W polu Typy plików, wybierz Wszystkie pliki (*). Użyj tego okna do skopiowania plików na dysk zewnętrzny (np. pendrive).

Jeżeli nie będzie możliwe uruchomienie wiersza poleceń w żaden sposób i wykonanie powyższych kroków, uruchom komputer z nośnika instalacyjnego z dowolną wersją systemu Windows (może być to posiadany przez ciebie Windows XP). Gdy pojawi się graficzny kreator instalacji, nie rozpoczynaj jej. Naciśnij klawisze shift+F10, co uruchomi Wiersz poleceń. Dalej wykonaj kroki opisane powyżej.

Gdy już twoje dane będą bezpieczne, wykonaj przywracanie poprzez OneKey Recovery.

Pozdrawiam,

Krzysztof 

Liczba osób, które uznały tę odpowiedź za pomocną: 3

·

Czy ta odpowiedź była przydatna?

Przykro nam, że odpowiedź nie była pomocna.

Świetnie! Dziękujemy za opinię.

W jakim stopniu zadowala Cię ta odpowiedź?

Dziękujemy za opinię. Pomoże nam ona w ulepszeniu witryny.

Dziękujemy za opinię.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie wiedziałam, że można w ten sposób uratować pliki, więc to dla mnie dobra informacja. Spróbuje wykorzystać ten sposób o ile nie uda się inaczej przywrócić systemu.

Na razie wypróbowałam jeszcze polecenie: DISM /Image:E: /Cleanup-Image /RevertPendingActions.  Jednak pojawia się zagadkowy komunikat:
" rozmiar katalogu zapasowego może być zbyt mały aby wykonać operacje. (...) Użyj opcji /sctratchdir aby wskazać folder zawierający wystarczającą ilość miejsca na pliki tymczasowe. Zalecany rozmiar to co najmniej 1024 mb.
Trwa wycofywanie oczekujących akcji z obrazu... Błąd: 0x8000f082f. Wystąpił błąd podczas wycofywania oczekujących akcji z obrazu. Więcej info można znaleźć w pliku dziennika. (...)

więc chyba niestety nic z tego nie będzie.

Czy ta odpowiedź była przydatna?

Przykro nam, że odpowiedź nie była pomocna.

Świetnie! Dziękujemy za opinię.

Dziękujemy za opinię. Pomoże nam ona w ulepszeniu witryny.

Dziękujemy za opinię.

Informacje o pytaniu

Ostatnio aktualizowane: kwietnia 16, 2025 Liczba wyświetleń: 5 312 Dotyczy: