Jak wyłączyć klawiaturę?

Witam,

mam Windows 7 Professional i Office 2010.

99% tekstu  piszę po polsku. Piszę szybko, ale często coś naciskam i z klawiatury Polska (programisty) przełączam niechcący na Polska (214). No i zamiast 

"y" wychodzi "z" i odwrotnie, brak też polskich znaków. Muszę ręcznie przełączać klawiaturę na pasku i poprawiać tekst.

Czy jest jakiś sposób, żeby wyłączyć na stałe klawiaturę Polska (214)?

Pozdrawiam

Odpowiedź
Odpowiedź

Klawiatura 214 to ukłon w stronę do poprzedniej generacji użytkowników, czyli naszych mam i babć, które posiadają potrzebę używania komputera w stopniu podobnym do używania "maszyn do pisania". Jak zapewne wiesz pierwsze maszyny pochodziły jeszcze z przed wojny światowej i w większości pochodziły z Niemiec, przez co układ klawiatury był lekko inny niż obecny. Zawierał np paragraf, a polskie znaki były umieszczone w osobnych miejscach (tych które po małej modyfikacji można było dorobić w wachlarzu ramion z czcionkami. 

Nie ma potrzeby wracać do tego układu i klawiaturę tą można kompletnie wyłączyć.

Może to wykonać prawym klawiszem klikając na pasek uruchomionych programów pulpitu, w obszarze ustawienia klawiatury, względnie panel sterowania/ustawienia regionalne/klawiatura i język/zmiana klawiatury/... 

U mnie wygląda to tak: (mam ENG system, ale z pewnością zorientujesz się szybko jak usunąć inną klawiaturę)

Usunięte klawiatury całkowicie nie koliduje w pracy komputera, a brak możliwości przypadkowego przełączenia będzie powodem do zadowolenia.

- - -
MVP Office Dev 11-24, 3xMCC
Jeśli post odpowiada na Twój problem, zaznacz go dla innych szukających rozwiązania!
Szukasz automatyzacji działań? Polskie dodatki do Office: http://www.VBATools.pl

Liczba osób, które uznały tę odpowiedź za pomocną: 3

·

Czy ta odpowiedź była przydatna?

Przykro nam, że odpowiedź nie była pomocna.

Świetnie! Dziękujemy za opinię.

W jakim stopniu zadowala Cię ta odpowiedź?

Dziękujemy za opinię. Pomoże nam ona w ulepszeniu witryny.

W jakim stopniu zadowala Cię ta odpowiedź?

Dziękujemy za opinię.

Informacje o pytaniu

Ostatnio aktualizowane: listopada 26, 2023 Liczba wyświetleń: 2 160 Dotyczy: