Xbox One Headset Produces No Sounds

I'll try to be brief, but I've been working on this for a while. One day I got on and I couldn't hear anyone through my headset (though they could still hear me). So far I've done the following:

  • Tried another headset and followed the online chat headset troubleshoot webpage
  • Tried another controller 
  • Hard reset my Xbox one
  • Confirmed that privacy setting for my Xbox Live account are set to allow to chat to everyone
  • Opened up all required ports on my router (all 7 ports)

I'm out of ideas. I can confirm that the I can be heard through the headset in both game chat and party chat. I can't hear the "beeps" normally heard when adjusting the volume with the headset controls. I can also confirm that chat does work through my speakers and kinect microphone. 

Help please. Thanks.

 

Question Info


Last updated July 4, 2018 Views 18 Applies to:

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Check your connection where the dongle actually plugs in and make sure something isn't in there.  Also snap your party and see if allow voice is turned on.  My stays on off for some reason.  I have to manually change it every time I am in a party.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Also try rebooting by holding down the power button on your console and the menu button on your controller at the same time for about 8 seconds until your console turns off.  Wait 30 seconds and reboot.  See if that helps.  And the only other thing I would suggest is try a party chat with your Kinect turned off and see if it is overriding your headset.  Who knows.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I've cleared the cache and that hasn't helped. There shouldn't be anything in either the headsets or the controllers that should cause an obstruction. I did look at all the controllers and the headsets to make sure that nothing was lodged inside that shouldn't be.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Turning off the Kinect entirely didn't work either

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Turn the volume all the way up. It only beeps when it reaches the maximum volume.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

@ Voodoo. I can click the up or down volume a million times and I got NO sound through the headset.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

If your pressing up and you're not hearing a beep sound, then it sounds like it could be that the headset is faulty, but seen as you've mentioned that you've tried multiple headsets, then I can only assume its the controllers mic port that is faulty. try a friends controller to confirm its the controller.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I've been having the same exact issue dude.

mute light works.  yellow talk light even comes on but I can't hear anybody who is talking.  nobody is muted, blah blah.  

but there is definitely no beep when I push the volume all the way up.   I've been thinking it's an issue with that rechargeable battery pack xbox put out.  it seems if I unplug it while I'm playing or in a party the entire mic system stops working.  the chat starts coming out of my tv, etc.   it did last night.  but now, absolutely zero sound since I started playing this morning.  quite frustrating.  

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hey all- I used to have issues with my mic occasionally. What I found that works for me 100% of the time, is to be sure the mic is plugged into the controller before I turn it on.  So, I turn on my X1 with voice, then manually turn on my controller with the mic plugged in.

Before I did that I had issue with my mic activating, and other strange behavior.  Give that a shot, but possibly your controller port could be a problem.  Also a hard boot one per week: With the console on, press and hold the power button on the console for 5-8 seconds until it shuts off.  Unplug the power supply, wait about 30 seconds and then plug it in and reboot.  You should see the green splash screen upon reboot.  It may take a minute to boot all the way to the home screen.  If you did not see the green Xbox splash screen, please redo it.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

nope neither worked.

fresh batteries, have used the rechargeable battery, both plugged in and unplugged.  

mute light works.  yellow light pops up when I talk.  but can not hear anybody else talk and can not hear the beep.    

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.