Windows 10 password field on login screen not showing

I have Windows 10, 64bit with all the latest updates.

When I put my computer to sleep and wake up, the password field is not showing. I have to do a restart to be able to log in.

Microsoft isn't fixing this, there are no solutions for this problem, I have tried everything.. I also had this problem in the past, I reinstalled Windows, but I'm not gonna do another reinstall for such minor problem which can probably be fixed without reinstall..

I'm using a local account, and I do not intend to use microsoft account to log in.
I have done sfc and dism also - no corruption. But this problem started after I uninstalled microsoft bloatware and unnecessary crap.

Please don't tell me to create a new account - I've seen these suggestions everywhere, they don't help in any way. I want to use my current account. Please tell me how to fix this. 

These are all the current apps I have

What is missing here ? LockApp is still there..

***Post moved by the moderator to the most appropriate forum category.***

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Do you have three icons in the bottom right corner of your Login screen? Right click the one on the right (see the image below) and select Update and restart. The login screen will reappear. Enter your password or pin number and with luck you will be able to access your computer.

 

Gerry
Stourport-on-Severn, Worcestershire, England
Enquire Plan Execute

10 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Yes, I have three buttons, I've been doing many restarts all the time by using the power button icon on the login screen.

When I click on the lockscreen it just swipes up and there's empty login screen with no username and password field, just those 3 icons/buttons.

I actually just fixed this by logging into microsoft account and logging off/on from windows, then I switched back to local account and now the password field is showing every time I wake up the PC from sleep mode.

28 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Actually this didn't fix the problem. It fixed it for 2 times, then the problem is back again...

When is Microsoft gonna fix this BUG ?


This is how it looks (from some other forum)

28 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

bump...

9 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

bump/....

2 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Same here! Using Windows 10 Professional.

When returning from sleep mode it happens. Nothing that seemingly can be done, except a system restart (with possibly losing data in the process).

Fix needed ASAP! This is not acceptable Microsoft!

12 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi,

To help you with your concern regarding the account login on the login screen, let me suggest that you update the display adapter on your device and see if the issue persist. Press Windows key > Device Manager > Display adapters > Right-click the driver > Properties > Driver tab  > Update Driver.

Please let us know how it goes for us to assist you further.

6 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi,

Tried to do as you suggested. The AMD R7 250 driver update through Windows did not work: latest driver already installed.

Next stop: AMD website! Downloaded the latest driver and all seems to be ok. Will keep you posted if it stays like this.

Would be nice to read somewhere what has caused this as it worked fine until some time ago.

Update:

Sorry to inform you that the solution only worked for a short amount of time.

Back to square one as the problem is still there. Latest greatest drivers did not help either.

This is so sad... I currently need to solely use my other OS: Linux Mint. At least that one works flawlessly. 

Come on, Microsoft!

2 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Does the issue occur on a specific user profile only? Try to create a new user profile and see if the issue persist.

Please keep us posted.

2 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I did an in-place upgrade of windows 10 and it made things even worse. Explorer is crashing when I navigate to  "open with" submenu...

How can this happen if in-place upgrade "repairs everything"...... ?

http://i.imgur.com/wTdGS9c.gif

14 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

 
 

Question Info


Last updated October 27, 2020 Views 29,891 Applies to: