Ethernet "Unidentified network - No internet access"

Last night, my ethernet just entirely stopped working after disconnecting from TorGuard, and nothing has worked to fix it so far. Windows troubleshooter tells me "Ethernet does not have a valid IP configuration". I am almost always connected to TorGuard, and have encountered issues like this before, but was able to easily solve them. I use ZyXEL powerline adapters: http://amzn.to/2xv3rYi On both adapters, the middle light is off but the left and right lights are on. The only thing that works now is WiFi, which is not very reliable for me. So far I have tried these and had no success (after almost every change I disable & reenable the ethernet adapter in the Network & Sharing center)
1. Reset TCP/IP Stack in command prompt
2. Reset router, unplug and plug back in ethernet cables on both ends.
3. Do in-place update for Windows 10.
4. Turned off Fast Startup
5. Uninstalled ethernet adapter & reinstalled with latest drivers.
6. Set manual DNS server address in IPv4 settings (Preferred 8.8.8.8, alternate 8.8.4.4)
7. Reset powerline adapters using onboard reset/encrypt buttons.

ipconfig /all while WiFi disconnected: [spoiler]
C:\WINDOWS\system32>ipconfig /all

Windows IP Configuration

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Ethernet adapter Ethernet 3:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Ethernet adapter Ethernet 2:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Wireless LAN adapter Local Area Connection* 2:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Wireless LAN adapter Wi-Fi:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***



With 5G WiFi connected: [spoiler]

C:\WINDOWS\system32> ipconfig /all

Windows IP Configuration

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Ethernet adapter Ethernet 3:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Ethernet adapter Ethernet 2:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Wireless LAN adapter Local Area Connection* 2:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Wireless LAN adapter Wi-Fi:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***

***Personal information deleted by the moderator. Please see the Microsoft Community Frequently Asked Questions for more information on how you can protect your privacy.***



Thank you anyone who takes the time to help me!
|

Hi,

In most scenarios, incorrect settings of the IP address configuration can result in this situation, we suggest in referring to the post of Suvarna Govinda from this thread for the steps that you can do in possibly resolving this issue. We also advise in making sure that the Airplane mode on your computer is turned off.

Most of the time, a third-party antivirus program interferes with the network connectivity or causes other issues. We also suggest in disabling any third-party antivirus programs and see if it helps.

Note: Antivirus software can help you protect your computer against viruses and other security threats. In most cases, you shouldn’t disable your antivirus software. If you have to temporarily disable it to install other software, you should re-enable it as soon as you’re done. If you’re connected to the Internet or a network while your antivirus software is disabled, your computer is vulnerable to attacks.

Do get back to us with the results and if you have any other questions, don't hesitate to post back.

4 people found this reply helpful

·

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

Airplane mode is definitely turned off, hence wifi connection still works. Totally disabling antivirus and firewall changes nothing. What thread are you referring to when you said:

In most scenarios, incorrect settings of the IP address configuration can result in this situation, we suggest in referring to the post of Suvarna Govinda from this thread for the steps that you can do in possibly resolving this issue.

I do not see a link to a thread anywhere in your post.

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

We appreciate your response regarding the issue. You may access the thread by clicking on this link.

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

I ran the ipconfig commands from that post, with all network adapters disabled except the one i was having issues with, and I got this in return:
C:\WINDOWS\system32>ipconfig /release

Windows IP Configuration

No operation can be performed on Local Area Connection* 2 while it has its media disconnected.
An error occurred while releasing interface Wi-Fi : An address has not yet been associated with the network endpoint.


Ethernet adapter Ethernet 2:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Wireless LAN adapter Local Area Connection* 2:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

 *** Network Configuration is removed for privacy and security ***


C:\WINDOWS\system32>ipconfig /renew

Windows IP Configuration

An error occurred while renewing interface Ethernet 2 : unable to contact your DHCP server. Request has timed out.
No operation can be performed on Local Area Connection* 2 while it has its media disconnected.

Ethernet adapter Ethernet 2:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***


Wireless LAN adapter Local Area Connection* 2:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

*** Network Configuration is removed for privacy and security ***

As for the second solution, I do not know what addresses to put in the IPv4 settings. I have previously tried manually setting preferred DNS to 8.8.8.8 and alternate DNS to 8.8.4.4, but got no results.

***Personal information deleted by the moderator. Please see the Microsoft Community Frequently Asked Questions for more information on how you can protect your privacy.***

1 person found this reply helpful

·

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

Since all the troubleshooting steps needed for this issue are already done, we would suggest contacting your ISP to check your connection further in resolving the issue about your connection since for further troubleshooting steps needed to resolve your concern.

Regards.

1 person found this reply helpful

·

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

 
 

Question Info


Last updated June 10, 2021 Views 54,779 Applies to: