Windows 10 Creator's Update Fresco Logic USB3 driver issue :'(

Hello to all the community !

I was Under Windows v1511 and since then wasn't able to process to an internet update to Anniversary Update AND Creator's Update.

I finally decided to reinstall completely Windows from the ISO i downloaded from my Windows 10 with the MediaCreationTool.

I'm now Under v1703 (Creator's Update) but i'm experiencing a very Strange problem : my two USB3 ports of my GIGABYTE GA-H61N-USB3 mainboard do no longer works !!! When i plug Something in it Nothing happens... (not even a sound).

I verified my bios and USB3 is still enabled. I also have no missing peripherals in Windows.

When i try to install Fresco Logic USB 3 drivers (last and old packages), the installation fails...

I think that the reason why i can't update automatically from v1511 to newer Windows versions is because of this driver issue... Now i understand :'(

If someone has a clue or experienced the same problem and found how to solve it .. would be appreciated. I really need my USB3 slots but i don't want to downgrade...

Thanks !

 

Question Info


Last updated December 11, 2018 Views 10,362 Applies to:
Hi Chavroux Where did you download the Fresco USB 3.0 drivers from? The Gigabyte support page drivers are not supported on Windows 10 The Fresco Website has new drivers for Windows 10 - try downloading the USB 3.0 Host Controller Driver from this page: https://support.frescologic.com/portal/kb/articles/latest-drivers
_____________________________________________________________________________________
Power to the Developer!
Dell Precision M6800 - 17.3", Core i7, 16GB RAM, nVIdia Quadro, 128GB SSD, 1TB HDD

14 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi Dave and thank you for your answer !

Unfortunately, I already did this, I have the same error with any setup process I download from Gigabyte website or directly from Fresco Logic.

I contacted Fresco Logic directly and they ask me to produce a DxDiag log file... I send it to them and i'm waiting for their analysis but i don't feel it. I think my mainboard is no longer supported by Microsoft in terms of USB3 which is a shame...

I will have one day or another downgrading back to W10 v.1511 :'(

If anyone has a new idea, i'm still interested !!!

2 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

ChavrouX, Have you tried just using the default Windows 10 USB 3 Driver? Quite a few users have reported that their USB 3.0 ports stopped working after the Creators Update (1703). For most of them this worked: 1. From Device Manager, uninstall their Manufacturers drivers (Reneas, Fresco . . . etc.) 2. When asked, confirm the deletion of the driver files 3. Restart system, Windows will then load a default set of USB 3.0 drivers
_____________________________________________________________________________________
Power to the Developer!
Dell Precision M6800 - 17.3", Core i7, 16GB RAM, nVIdia Quadro, 128GB SSD, 1TB HDD

4 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.