Windows phone 8 device not detected on Windows 8.1 laptop anymore

Till last week, my home laptop (Win 8.1 x64) is able to detect whenever I connect my Lumia 920 and was able to deploy/debug my WP apps. All of sudden it stopped detecting, not showing the Device in the My Computer any more but my phone is keep charging if I plugged into USB.

 

After couple of searches, I landed on this KB article - did reinstalled the USB drivers, all recommended solutions in that article but no luck.

 

I looked in the Device manager, I can see one of the USB device has this yellow exclamation mark and tried updating/​reinstalling the drivers - no luck, it says I have latest driver all the time.

 

 

 

In the System events, I can see critical errors as soon as I plug my device into laptop for above MTP device.

 

Source: DriverFrameworks-UserMode

A problem has occurred with one or more user-mode drivers and the hosting process has been terminated. This may temporarily interrupt your ability to access the devices.

 

Source: DriverFrameworks-UserMode 

The device MTP USB Device (location 0004.0000.0000.004.000.000.000.000.000) is offline due to a user-mode driver crash. Windows will attempt to restart the device 5 more times in its own process. Please contact the device manufacturer for more information about this problem.

 


Any help resolve this?

 

Question Info


Last updated September 26, 2019 Views 7,820 Applies to:

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Hi Mahender,

 

This issue might occur due to corrupt driver for the device or the driver is not able to get installed when you connect the device.

1) Is this issue specific to Windows Phone 8?

2) Did you try connecting the phone to a different port or a different computer running Windows 8.1?

 

If you have not tried connecting the device to a different port, try doing so and check if the issue still occurs. Also, to verify if it’s an issue with the phone, try connecting it to a different computer running Windows 8.1 and check for the results.

 

To troubleshoot the issue, you can follow the methods:

Method 1:

 Uninstall the device driver and let Windows install the driver for you. This is how you can do so:

a) Connect the phone to the computer.

b) Press Windows+X key and select Device Manager.

c) Right Click on the device driver that has exclamation mark and select Uninstall.

c) Click on Scan for hardware changes from the menu options at the top of the window for Device Manager.

 

Check if that fixes the issue.

 

If not, then, let’s move to the next method.

 

Method 2:

Restore the computer to a point prior to this issue. Refer to the link to do so:

Refer to the link below:

Refer to the section “Restore your PC to an earlier point in the time”:

http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/restore-refresh-reset-pc

 

Also, refer to the link:

http://windows.microsoft.com/en-in/windows-8/what-device-isnt-installed-properly

 

For further reference, you can also refer to the manufacturer website to check for latest updates related to chipset driver. That might fix the issue.

 

Please let us know about the results.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi,


I tried connecting to different USB ports with no luck - same behavior. I was able to connect the iPhone 4s successfully and able to access the contents as mass storage.


Regarding the restore, I did reinstalled the whole OS - but no luck.


I can able to repro same behavior in multiple laptops.


Regards,

Mahender

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi Mahender,

 

If the issue is specific to Windows Phone, I would suggest you to post the same query on Windows Phone forum:

http://answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp8

 

Feel free to ask more queries on Windows.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi Mahender,

 

If the issue is specific to Windows Phone, I would suggest you to post the same query on Windows Phone forum:

http://answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp8

 

Feel free to ask more queries on Windows.


Hi.

I have the same problem, and as far as I know it is specific to Windows 8.1
I've updated recently from Windows 8 to 8.1, and suddenly my phone is not detected by the system on any port. I have no problems with connecting it to my laptop (running Windows 8), but 8.1 cannot detect any of the following phones: Nokia Lumia 820, Lumia 920, Lumia 925, HTC 8S on any ports.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

This is not a WP8 specific problem. I also encounter the same issue while connecting my LG Nexus 4 to my Vaio laptop running Windows 8.1 Pro N. Earlier I had a Windows 8 Pro, and my Nexus would connect just fine in all modes I need it in (MTP. Camera mode, ADB etc). Now after installing 8.1, it is not even connecting in a single mode. There is a yellow exclamation on the Nexus 4 icon under the device manager where it is classified as "other devices". If I install ADB drivers, it is shown as Google ADB but again I can not connect as an MTP/Camera device.

I have tried connecting Lumia 520, Lumia 720 as well. Same issue.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi,

 

You may run the hardware troubleshooter and check.

 

Run the troubleshooter and check if that helps.

 

Follow these steps:
a) Press the ‘
Windows + W’ key on the keyboard.
b) Type troubleshooting in the search box and then press enter.
c) Click hardware and sound and run the Hardware and Devices Troubleshooter
.
d) Follow the On screen instructions. Once this is done, restart the computer and check the status.

 

Update all device drivers from Device Manager and install all pending Windows Updates to check the status.

 

Reply with the status of the issue and we will be glad to offer our assistance.

2 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

hi i am having the same problem

laptop was updated to 8.1 from windows 7 everything works fine

but the problem is on my desktop with 8,1. windows cannot find the driver when i click on update driver. this problem showed up after i reinstalled 8.1

really annoying

i have tried almost all options on the forums

all i need is a link for the mtp device drivers

phone xperia z1]

and iphone s4

both not working!!

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

also the driver must be there on my windows 8.1 laptop as the phones work fine

is there a way to copy the driver over to my desktop,

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I have the same problem with a Nokia Lumia 720.

I tried to connect a Nokia Lumia 720 updated with black update, but it isn't seen by my PC. The same behaviour occurs with a notebook.

Both the PCs were updated from Window 7 to Windows 8 and then to Windows 8.1 .

Any help to resolve these problems ?

Thanks in advance.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi,

After upgrading to Windows 8.1, ensure to install all pending Windows Updates and update all device drivers accordingly. Remember to restart the computer after installing updates.

Download and install drivers: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/all-drivers

Windows Update: Frequently Asked Questions: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/windows-update-faq

Reply with the status of the issue and we will be glad to offer our assistance.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.