Windows 10 v1903 - ntoskrnl.exe & ISR/DPC latency spikes

Hi,

After updating to 1903 LatencyMon associates ntoskrnl.exe with large latency spikes on the order of ~1,300µs. Same results with KB4497935.

I posted here too as I thought it could be related to the GPU driver:

https://forums.geforce.com/default/topic/1120890/geforce-drivers/win10-ver-1903-ntoskrnl-exe-large-latency-spikes-/

Others are also reporting similar symptoms. E.g. in some instances this results in noticeable audio clicks/pops.

https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/bu34xv/update_1903_high_dpc_latency_issues/

Are you seeing similar results?

Does anyone at Microsoft acknowledge this?

It should be easily reproducible.

Thanks,

Howard

 

Question Info


Last updated June 19, 2019 Views 1,269 Applies to:

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Hi Howard

My name is Andre Da Costa; an Independent Consultant, Windows Insider MVP and Windows & Devices for IT MVP. I'm here to help you with your problem.

What is the exact make and model?

Open Start, type: system information
Hit Enter
Click System summary
Look in the right pane

Copy the system sku info into reply here.

See example: https://imgur.com/qzektpA

I would also recommend you file a bug report; send me the short link so I can vote on it and bring it to the attention of the Windows engineers.

https://windows10.help/blogs/entry/54-how-to-su...

Information in the above link is sourced from a trusted Microsoft MVP blog.
Best regards,
Andre Da Costa
Independent Advisor for Directly

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hi Andre,

Firstly, thanks for looking into this.

I built my own desktop PC so there is no specific make/model and I've done many things to ensure it's pretty-well-optimized.

Here's some info (certain details removed for privacy/security):

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=04200761277102733688

I uninstalled Feedback Hub but will install it again later and will provide a link to the bug report.

Let me know if you have any questions.

Thanks,

Howard

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I see some important updates for this model i RECOMMEND YOU APPLY.

BIOS Update May 2019
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/R...

Chipset drivers April 2019
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/03CHIPSET...

LAN Driver April 2019
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/04LAN/LAN...

Audio Driver April 2019
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/01AUDIO/A...

See if these updates improve stability.
Best regards,
Andre Da Costa
Independent Advisor for Directly

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

As requested, here's a link to the Feedback Hub submission:

https://aka.ms/AA5887o

There wasn't a good category to use so I selected Devices and Drivers -> All other issues.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Thats ok Howard, thanks for your help, will vote on it.
Best regards,
Andre Da Costa
Independent Advisor for Directly

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I already had the latest drivers installed except for the BIOS update.

Unfortunately, same results (~1,300us ntoskrnl.exe spike) after updating the BIOS to 2004.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Hopefully, the engineers can get a handle on this and fix it soon.
Best regards,
Andre Da Costa
Independent Advisor for Directly

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

This would also cause streaming videos to stutter then freeze correct?

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

This would also cause streaming videos to stutter then freeze correct?

For stuttering and relatively short freezes it's very possible but it depends on many things like the severity of the latency spike, your PC specs, and how demanding the load is (e.g. 4k is significantly more resource intensive than 720p).

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Unfortunately I do not have a solution, but can report that I have the exact same problem with DPC latency spikes caused by ntoskrnl.exe after upgrading to 1903. All drivers and BIOS are up to date (even reinstalled to see if this would help, but did not). Will be rolling back.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.