Win 10: start menu not working every other boot, after 1709 update

A few months ago I had a problem with win10: a blue screen every second boot. I searched the web and found a fix, i.e. to disable the fast boot option in the Power Saving Options. Which I did, and it worked.

A few weeks ago I installed the Falls Creators Update (aka 1709), and now I get a strange behaviour. The Start Menu button (the window icon) is totally insensitive. When I click it, nothing happens. If I reboot (with Alt-F4, or with Ctrl-Alt-Del and Task Manager), all goes well, i.e. after reboot the Start Menu works regularly. However, at the next boot, the Start Menu gets insensitive once again.

As it happens every second boot, I have checked the "fast boot" option, thinking that maybe the falls Creators Update had turned it on again. No, it had not, I found it still disabled as it was before the update.

Honestly, I an not sure whether this problem has started occurring RIGHT AFTER the 1709 update, or a few days later. For sure, yet, it didn't happen BEFORE the 1709 update.

There is a detail that may help troubleshooting: in the sessions when Start menu is insensitive, when I reboot, the system shutdown always shows a message "Task Host Window stopping background tasks \Microsoft]Windows\Plug and Play\Device Install Reboot required".

A device install every second boot? Doesn't make sense...

Any clue?

Answer
Answer
This can be a possible solution. My computer has now been restarted six times without any problems...

Regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WpnUserService
Double click on the value (DWORD): "Start"
Change the "Data" to 4 then OK.
Reboot

131 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Answer
Answer

I had the same issue. Here is what I did to solve (yes, SOLVE) the problem.

In Settings, Accounts, Sign In Options, there is a new function in the Privacy section named:

Use my sign-in info to automatically finish setting up my device after an update or restart.

OIt appears to be set to On after installing 1709.

Change it to Off, reboot, and you won't have the Start Menu issue again.

Hope this helps.

This is alan8it and I approve OF this message!

184 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

 
 

Question Info


Last updated October 11, 2020 Views 27,198 Applies to: