After update, Outlook search reports "We're having trouble fetching results from the server..." on every search

This Outlook search function was working earlier. I successfully applied KB4556799 and KB4552931 to my v1909 laptop. Since then all of my searches in Outlook 2016 are getting this message. Any thoughts? Is anyone else getting this behavior?

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Did you try re-indexing via the Control Panel? It usually takes a few hours.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Here is what I tried, and got the search to work.

Ran Office Quick Repair - still saw issue after the repair

Created a new Outlook Profile, started Outlook with the new profile, and still saw the issue

Started Outlook again with my original profile, and the Search is now operating as normal.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I went through the suggested set of actions without success, including a full rebuild of the index. My search on Current Folder still receives "We're having trouble fetching results from the server..." error message. Curiously, if I then select All Mailboxes, I get the desired search result.

11 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I did a w10 restart, and the Outlook search problem came back. When I try what Runner59 mentioned, the search works. Something is not right here.

2 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Here is what I tried, and got the search to work.

Ran Office Quick Repair - still saw issue after the repair

Created a new Outlook Profile, started Outlook with the new profile, and still saw the issue

Started Outlook again with my original profile, and the Search is now operating as normal.

For me, the problem occurs with my default outlook.com account (and also an old hotmail.com account), but not my Microsoft 365 work account, IMAP, or gmail. 

The symptom is that Current Folder and Current Mailbox scope don't work, while Subfolders and All Mailboxes scope do.  (So I guess using those latter two scopes is a quick partial workaround.)

Changing profile didn't help. 

Turning off cached exchange mode avoids the problem, so I've done that for the moment. 

Update:  with cached exchange mode off, I'm not able to send outlook.com emails anymore - I get the mysterious "The operation failed.  The messaging interfaces have returned an unknown error".  So I've had to turn cached exchange mode back on.

1 person was helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I and Microsoft Support followed the resetting index/repair route without success. Runner59 suggested selecting all Mailboxes - not an option on my install but it did have "All outlook items", I selected this and searches now work. Thank You Runner59.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Same issue here.  Not sure if related but onedrive photos stopped syncing to the photos app around the 10th although all settings appear unchanged.  Is this around the same time as the change/renaming from office 365 to microsoft 365?

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Same. Only the "all Outlook items" search worked for me. still a hassle

3 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Yes I am also having this issue - I haven't changed anything and it just started about a week ago.

This article makes me think it's an issue with FAST search: 

http://thewindowsupdate.com/2019/04/25/how-outlook-2016-utilizes-exchange-server-2016-fast-search/

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I have the same problem since the recent update. Rebuilding local index didn't work - no surprise as the problem seems to be at server level. The workaround suggested on this thread is helpful - if I search all mailboxes it works. So to restate the problem:

* Search function has stopped working on This Folder or This Mailbox and always requires one of two workarounds:

   A - "look on this computer instead"

   B  - change scope of search to All Mailboxes and then server level search works

Either way - this means that the simple everyday function of looking up an email has become much more cumbersome since Microsoft moved the search box up into the top blue bar. I hope they fix it soon.

3 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

 
 

Question Info


Last updated July 17, 2020 Views 2,644 Applies to: