User sign up with company email id failing with error : <Email id> hasn't been added to your organization's directory. Contact your admin or try a different email.

Hi,

We are a small company trying out the Teams Free edition. I am the IT admin (sorts of) and I am trying to see why one user is facing this error when trying to sign up :

<Email Id> hasn't been added to your organization's directory. Contact your admin or try a different email.

Here is what has happened so far (In chronological order) :

  1. I signed up for MS Teams Free edition with my personal @yahoo.com email id.
    1. This account which which I signed up for MS Teams is different from the account with which I am writing this question
    2. My current account (used for writing this question) is created using an email id on my company domain.
  2. While signing up I choose "For Work"
  3. After signing up and setting Teams on my system, I sent out invites to all the company employees using the company email id (i.e. <username>@companyname.com email ids)
  4. 16 employees have successfully signed up so far and we have been using Teams properly
    1. The latest successful sign up was just a few minutes before the problematic sign up.
  5. However, when 1 user tried to sign up today the above mentioned error starting appearing and the sign up could not happen.
  6. We do not have an Office 365 subscription.
  7. After failing to sign up with the employee email id, I created another email id in the company domain and used to sign up to teams
  8. At the very first step of sign up I get the above error message (This is a brand new email id created just now for this sign up process).

I have seen several other posts with the same error message and almost all of them seem to suggest the cause as some other Microsoft service subscription using email id from the same domain name and that the domain ownership need to change. I tried that by going to the following two links :

  • https://admin.microsoft.com/admintakeover
  • https://portal.office.com/admintakeover

In both the cases, when I try to login with the my current Microsoft account (with which I am writing this question) I get the error as seen below :

Further what is different about my case compared to other existing such questions is that 16 other people have already successfully signed up with the company email id. None of the faced this issue.

How can I go about resolving this issue for this one employee?

If any of the MS support staff need more details (about the domain name or the specific email id having this issue) in a private message, please let me know.

We as a company are moving from Slack to Teams and it is absolutely essential that every employee is able to sign up and use Teams. If not we will have to abandon teams and go back to Slack (which I would not prefer).

Any help in this regard is greatly appreciated.

|

Hello Presto,

 

Thank you for the details. Regarding to this problem, I suggest you try to sign in Azure AD portal and add the affected user to see if there is any difference: https://aad.portal.azure.com/#dashboard    

 

For the links you provided, may I know where did you see that? Do you mind please provide the other posts for further check?

 

If  you have any update on it, please feel free to post back in the forum.

 

Regards,

Rick

-----------------------

* Beware of scammers posting fake support numbers here.

* Kindly Mark and Vote this reply if it helps please, as it will be beneficial to more Community members reading here.

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

Hi Rick,

Thank you for the response. I tried Azure AD using the link you gave and I am not able to see anything there. Here are a few screenshots. Let me know if some more information is needed.

Please note : We have never used Azure AD or any other AD at all. As a company this is our first usage of Microsoft services.

About the other links I have shared earlier, I found them here :

First link was found here : 

https://answers.microsoft.com/en-us/msteams/forum/all/trying-to-sign-up/b40265c9-5361-4d1c-a750-8facc8f1e321

Second link was found here :

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/users-groups-roles/domains-admin-takeover  - which itself was found here :

https://answers.microsoft.com/en-us/msteams/forum/all/problem-set-up-microsoft-teams-account/8eb44dc6-9928-4db6-845d-579d723327df

About other posts with the same error message, there are several on this forum. Here is a search link for the same :

https://answers.microsoft.com/en-us/search/search?SearchTerm=hasn%27t%20been%20added%20to%20your%20organization%27s%20directory.%20Contact%20your%20admin%20or%20try%20a%20different%20email&tab=&status=all&advFil=&IsSuggestedTerm=false&isFilterExpanded=undefined&CurrentScope.ForumName=msteams&CurrentScope.Filter=&ContentTypeScope=QnA,Discussion,Article&page=1&sort=Relevance&dir=Desc

Let me know if you would need any more info.

Regards,

Presto

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

Hello Presto,

After reading the posts you provided, actually the scenarios are completely different. In order to help you further on this problem, I will provide the next steps via private message: https://answers.microsoft.com/en-us/privatemessage/inbox  

Regards,

Rick

-----------------------

* Beware of scammers posting fake support numbers here.

* Kindly Mark and Vote this reply if it helps please, as it will be beneficial to more Community members reading here.

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

Hey Rick,

Can you help me out of the same mess.  We have a local AD only.. though the Azure site claims "You already have Azure Active Directory".  We have Hosted Exchange from Intermedia... but they don't want to touch this issue with a 10' pole.

Astarr

Was this reply helpful?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for your feedback.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback.

 
 

Question Info


Last updated May 27, 2021 Views 176 Applies to: