Why this Wi-Fi Calling ER04 DNS Error on my smartphone at home and sometimes out in public?

Sometimes at home or out somewhere, but not always or even very often, I get a noise & vibration on my Windows 8.1 smartphone and then by sliding down the main screen, I see Wi-Fi Calling ER04 DNS Error. This has happened when I’m sitting 2’ from the wireless router at home and also over at a restaurant that I spend a lot of time at as I'm just killing time and messing around on Facebook (FREEB!RD’s World Burrito) . I think it has also happened in a few other places but I'm not sure.

They have a FREE WI-FI sign on their door to bring in more happy customers.

Is this a weak Wi-Fi router signal strength deal or am I just too far from the wireless router and if neither of those, then what is this all about?

I have WI-FI CALLING set ON and I have it set with Cellular Preferred.

I see this when I slide the main screen down on my Windows 8.1 Nokia Lumia 635 to see Settings. When I look at this as it is happening, it seems as if it has one about every 3 minutes.

 

Question Info


Last updated August 19, 2019 Views 6,060 Applies to:

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Can anyone offer any ideas? I'd sure like for this to never happen. It doesn't happen too often but when it does it is annoying.
*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

54 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Still happening sometimes but only infrequently.

*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

36 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Did anybody figure this out? It's happening to my fiancee's phone right now.

27 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I never have but it happens so rarely. I've even had it happen while driving in the car so it must have nothing to do with a specific Wi-Fi router's output which is what I'd assumed.
*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

8 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Why hasn't anyone every Replied to this? It can't be that unreasonable of a Question and it happens to me regularly even now that I'm using another copy of the same Nokia Lumia 635 that T-Mobile gave me under warranty. So it's not a device issue and since it has happened in different places, it isn't location specific for either T-Mobile data or calling coverage or a wi-fi issue. To me, that pretty much wipes out ALL possibilities except for the actual performance of this type of phone. I hardly have any APPs so that surely isn't it. I don't browse porn, You Tube or other junk.

have any APPs so that surely isn't it. I don't porn, You Tube or other junk.

*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

7 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I went upstairs to work in the room next to the Linksys AC 1750 SMART Wi-Fi Router just after noon and the ER04 DNS ERRORs have stopped on my phone. But my wife & son have been losing internet on their phones downstairs for the last few hours. They are both sitting in the room where I have a two week old TP-LINK Wi-Fi Booster that's been working really well to keep us Connected downstairs.

I hit Reset on the router & I even unplugged it for a while. Now, after plugging it back in, their wi-fi is working downstairs on their smartphones. One is an iPhone and the other an Android.

*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

All 4 of us in my family keep losing the Wi-Fi signal completely even if we're standin just 3' away from the Linksys Smart Wi-Fi Router AC-1750 that isn't that old. I've had to turn it off by unplugging it for a minute several times the past few days. I'd like to access is to upgrade the firmware as I've read people say that is what fixed it for them but this stupid router won't even let me into it to do that. It blocks me endless with something called a 'router password' and I've tried virtually EVERY password that I've ever used for anything.
So then below that, it offers a user to Login Using Smart but that thing rejects me since it says that an account already exists for my common email address that I use for stuff like this.

I CREATED AN ACCOUNT - *** Email address is removed for privacy *** and *-*-jad using this link http://192.168.1.1/ui/1.0.99.166281/dynamic/create-account.html and when logging in, next it asks for ‘ASSOCIATE (their grammar not mine) ROUTER’ password but leaving it blank or using admin or any of our common ones don’t work. I still can’t login to it after setting that up since I don’t know my Router’s password and nothing works. To access your Linksys Smart Wi-Fi account later, go to: http://linksyssmartwifi.com  and then scroll down below the boxes and click

TO LOGIN WITH YOUR LINKSYS SMART WI-FI ACCOUNT, CLICK HERE.

I guess I've gotten to the point where the only way for me to upgrade the firmware to try to make this router stop dropping the signal to our 4 smartphones is for me to hit the RESET button on the router and start all over? This is aggravating as heck.

*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

6 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

That happened with me on Motorola phone; all I did was turn it off and back on again and it worked fine.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

If you put your phone into airplane mode for 5 seconds, then take it back out of airplane mode, it will reattach to both the WiFi and cellular networks. This worked for me, and it's faster than powering the phone off and on again.
--
Bryan Brock
brybrock@hotmail.com

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Thanks Brian. This hasn't happened to me for a really long time & it was even 2 phones ago. I replaced my Windows 8.1 Nokia Lumia 635 with a Windows 10 Nokia Lumia 950 which I then killed by falling into my pool with it in my pocket. I got another unlocked one on eBay and slipped my T-Mobile sim card in and it works pretty good. I say "pretty good" since these Microsoft phones can be a bit temperamental. 😉

I'm sure they're on there deathbed since the Facebook APP icon now just opens m.facebook.com which is even weirder since it still has a banner at the bottom of the News Feed on EDGE telling you to "Install Facebook on your Lumia 950 and browse faster".

*Please read my Replies online as I sometimes edit them to clarify or to add important info.
I really appreciate the help I'm given.
I also appreciate personal help as I can get lost on websites.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.