Can't enable .NET Environment in Windows 10 1903

Well, this is a showstopper for me. I'm in the Release Preview ring & installed 1903 (18362.30) yesterday . Update went fine. No issues experienced.

Got a Cumulative Update to install today (KB4495666). Installed it & rebooted. Build is now at 18362.53. .NET framework was disabled & 90% of my applications will no longer run! In "Control Panel/Programs and Features/Turn Windows Features on or off", ".NET Environment" is unchecked. If I check it & hit "OK" it take about 10 seconds & says "Windows completed the requested changes". The .NET Environment, however, is still unchecked when I go back to "Turn Windows Features on or off" & >NET applications still don't work.

I've uninstalled all of the updates installed today (KB4495666 & KB4493478), but .NET is still utterly broken. I've read that this was an issue prior to the release of 18362 to the Release Preview ring but was supposed to have been fixed. Looks like this MAJOR bug was reintroduced with the cumulative update?

 

Question Info


Last updated July 16, 2019 Views 5,596 Applies to:

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

Please make sure to file this in the Feedback Hub.
***********
*********

Please mark my posts as answers or helpful if they are.

3 people were helped by this reply

·

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Which .NET framework are you talking about ?

There are two of them. In my system one of them ( .NET Framework 3.5 ) always comes disabled ( unchecked ) by default. The other ( .NET Framework 4.8 ) comes partially enabled.

If I check the box besides .NET Framework 3.5, a dialog window opens, asking me to allow Windows Update to download necessary files.

After the files are downloaded and installed, I have .NET Framework 3.5 installed.

*** End of Post ***

You can't live a positive life with a negative mind.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Please make sure to file this in the Feedback Hub.
Yep, did that too.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

On my laptop now, there's only a single ".NET Environment" entry. I can neither install nor remove any .NET components. Running the Standalone .NET installers says that .NET is already installed. None of the standard reinstall or repair .NET stuff works. The update has managed to completely remove & not replace .NET!

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

I have never seen that ".NET Environment" option that you show at the top. I wonder where that came from. My build 18362.53 does not have the "ASP.NET 4.8" either. Do you think ASP.NET has anything to do with this?

Actually, your entire group of .NET has different names than mine.

Don

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Don

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Actually, your entire group of .NET has different names than mine.

I could be wrong but looks like he's using either Enterprise or Server

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

The repair tool doesn't work, but it does give me a "Failed" result, recommending to reinstall, which I can't do. The manual .NET installer also doesn't work.

There are more reports of others experiencing this issue appearing in the Feedback hub now.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

It's Windows 10 Pro.

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

Yep. The CU has totally wrecked .NET to the point where it can't currently be reinstalled.  The entire "C:\Windows\Microsoft.NET" folder size is 43MB where the same folder under the Windows.old folder is jus over 700 MB!

Did this solve your problem?

Sorry this didn't help.

Great! Thanks for marking this as the answer.

How satisfied are you with this reply?

Thanks for your feedback, it helps us improve the site.

How satisfied are you with this response?

Thanks for your feedback.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.

* Please try a lower page number.

* Please enter only numbers.